Продукти

  • 500г пълнозърнесто брашно от спелта
  • 300мл топла вода
  • 1 суп. лъжица пчелен мед
  • 1 суп. лъжица орехово масло
  • 1 суп. лъжица тиквени семки
  • 1 суп. лъжица слънчогледови семки
  • щипка сол
  • щипка розмарин
  • чаена лъжица лук на прах

Приготвяне

1. Смесете в подходящ съд брашното, маята, лукът на прах, солта и семките. Направете кладенче по средата на брашното

2. Прибавете меда във водата и разбъркатайте, след което изсипете сместа по средата на съда и рабърквайте, докато се получи гъста смес.

3. Прибавете ореховото масло и бъркайте с миксер 8-10 минути или 15-тина минути на ръка, докато тестото стане гладко и еластично. Ако тестото се получи прекалено сухо, може да прибавите още вода и орехово масло. Ако е прекалено лепкаво, може да добавите още брашно.

4. Поставете сместа в леко намазнен съд, покрийте го с фолио и го оставете да се вдигне, докато обемът се удвои. Би трябвало да отнеме приблизитлено един час.

5. Изкарайте тестото, умесете го леко още 1-2 минути и оформете формата на хлябът.

6. Оставете го да втаса още 30-40 минути, докато бухне леко.

7. Разрежете горната част на тестото и по желание поръсете с още ядки.

8. Печете хляба в предварително нагрята до 220 градуса фурна за около 30 минути или докато прецените, че е почернял достатъчно. Може да оставите няколко кубчета лед във фурната, образуващата се пара ще направи кората по-хрупкава.

9. Когато печенето приключи, след като го изкарате от фурната е хубаво да го оставите 4-5 минути в тавата преди да го изкарате окончателно за охлаждане.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *