Продукти
- 500г пълнозърнесто брашно от спелта
- 300мл топла вода
- 1 суп. лъжица пчелен мед
- 1 суп. лъжица орехово масло
- 1 суп. лъжица тиквени семки
- 1 суп. лъжица слънчогледови семки
- щипка сол
- щипка розмарин
- чаена лъжица лук на прах
Приготвяне
1. Смесете в подходящ съд брашното, маята, лукът на прах, солта и семките. Направете кладенче по средата на брашното
2. Прибавете меда във водата и разбъркатайте, след което изсипете сместа по средата на съда и рабърквайте, докато се получи гъста смес.
3. Прибавете ореховото масло и бъркайте с миксер 8-10 минути или 15-тина минути на ръка, докато тестото стане гладко и еластично. Ако тестото се получи прекалено сухо, може да прибавите още вода и орехово масло. Ако е прекалено лепкаво, може да добавите още брашно.
4. Поставете сместа в леко намазнен съд, покрийте го с фолио и го оставете да се вдигне, докато обемът се удвои. Би трябвало да отнеме приблизитлено един час.
5. Изкарайте тестото, умесете го леко още 1-2 минути и оформете формата на хлябът.
6. Оставете го да втаса още 30-40 минути, докато бухне леко.
7. Разрежете горната част на тестото и по желание поръсете с още ядки.
8. Печете хляба в предварително нагрята до 220 градуса фурна за около 30 минути или докато прецените, че е почернял достатъчно. Може да оставите няколко кубчета лед във фурната, образуващата се пара ще направи кората по-хрупкава.
9. Когато печенето приключи, след като го изкарате от фурната е хубаво да го оставите 4-5 минути в тавата преди да го изкарате окончателно за охлаждане.